Uitbreiding van een rijwoning

Project

De woning was oorspronkelijk een rijwoning met vele bijgebouwen en een achtergelegen stadstuin, “onzichtbaar” door de vele koterijen. Het gebouw diende “verlost” te worden van alle bijgebouwen en uitgebreid met een leuke leefruimte, waarbij een optimale woonkwaliteit en contact met de tuin belangrijke desiderata waren. Enkel aan de achterzijde van de woning zijn de verbouwingswerken merkbaar.

Alle bijgebouwen werden gesloopt. De bestaande woning werd op het gelijkvloers uitgebreid tussen de bestaande, hoge gemene muren over de volledige terreinbreedte. De uitbreiding heeft een open plan, waardoor een vrij zicht wordt gecreëerd naar de tuin. De ruimte die ontstaat doet dienst als eet - en leefruimte, die aansluit bij de bestaande keuken.  Leefruimte en tuin worden enkel van elkaar gescheiden door een raam over de volledige breedte van het terrein. De zijwanden, plafond en vloer van de leefruimte worden doorgetrokken in de tuin en vormen een beschut, overdekt terras. Hierdoor vervaagt de grens tussen binnen en buiten.

De uitbreiding werd opgetrokken in houtskeletbouw i.f.v. de bereikbaarheid van de bouwplaats. De buitengevels en het overdekt terras zijn afgewerkt met bamboe. De toegang tot de garage werd hierin “onzichtbaar” weggewerkt.

Het resultaat is een optimaal geïsoleerde uitbreiding van een woning met slechts 38M2 netto vloeroppervlakte, maar met zeer veel daglicht. Voor de tevreden bewoners, een gezin met 4 kinderen, een “wereld van verschil”!

Ligging
Veldstraat, Sint-Niklaas
Bouwheer

dhr. Huijgens

Jaar
2017
Type
Verbouwing
Wonen
Contact

dhr Huijgens

Fotograaf
LOOKADIZ