Dierenasiel Het Blauwe Kruis eindelijk groen licht gekregen

Na jarenlang onderhandelen is eindelijk groen licht gegeven aan de vervanging van het dierenasiel het Blauwe Kruis in Oostende. Het gebouw, dat al jaren in een erbarmelijke staat verkeert, met water dat naar binnen sijpelt, zal binnenkort plaatsmaken voor een moderne en verbeterde faciliteit. Fabrice Goffin, die er acht jaar geleden als vrijwilliger begon, besefte al snel dat er dringend verandering nodig was.

Fabrice nam het voortouw en werd voorzitter van Het Blauwe Kruis, met als doel een significante verandering teweeg te brengen. De huidige infrastructuur van het gebouw is ernstig verouderd en vereist niet alleen reparaties maar een volledige vervanging. Op dit moment worden meer dan 40 honden en 100 katten ondergebracht in het asiel en het plaatsgebrek dwingt de werknemers om voortdurend nieuwe dieren te weigeren. In 2017 werd de eerste aanvraag ingediend om de dieren een betere leefomgeving te bieden. Wat volgt is een lange weg van vele gesprekken, maar zoals Fabrice het zelf zegt: “opgeven zit niet in mijn DNA”. Bij de goedkeuring van het project eind vorige maand heerste er een gevoel van opluchting binnen de vzw. Deze verandering gaat niet alleen over het verbeteren van de huisvesting, maar over het dierenwelzijn in het algemeen.

(Lees verder onder de foto)

 

Het ontwerp voor de nieuwbouw is een verbetering ten opzichte van de huidige structuur, waarbij tegelijkertijd rekening is gehouden met de ruimtelijke inplanting in de omgeving. “We willen dat de mensen die er later rondlopen kunnen zeggen dat het er mooi uitziet. Zo kan ik niet enkel trots zijn als voorzitter, maar ook als Oostendenaar.”, maakt Fabrice duidelijk.

Het hoofdgebouw is ontworpen met een opvallende zuidgerichte glaspartij die zich over twee bouwlagen uitstrekt. Deze glazen gevel biedt een constante connectie met het omliggende groen en wordt voorzien van houten lamellen als zonwering. Het gebouw telt twee vleugels, waarbij de linkerkant bestemd is voor honden en de rechterkant voor katten. Beide zijdes bevatten specifieke ruimtes voor het welzijn van de dieren, zoals een dierenarts, vondelingenkamer, quarantainezone en binnenren. Binnen- en buitenzones zijn direct verbonden via aangepaste luiken, en alle buitengebieden zijn overdekt, waardoor de dieren ook bij regen naar buiten kunnen. Aan de voorkant van het perceel zijn vier afgebakende loopweides voor honden, terwijl aan de achterkant een vijf meter brede doorgang behouden blijft voor de groendienst en hulpdiensten. Dit ontwerp combineert functionaliteit en esthetiek, waardoor het niet alleen de huisvesting verbetert, maar ook een aantrekkelijke en efficiënte omgeving creëert.

Het project is tot stand gekomen in samenwerking met het architectenbureau arQ, waarvan zaakvoerder Johan Verborgh trots is op wat ze samen met Fabrice hebben bereikt. Fabrice waardeert niet alleen het architecturale aspect, maar ook het feit dat het team van arQ actief heeft meegedacht wat budgettair mogelijk was om de dieren een perfecte uitvalsbasis te geven. Het Blauwe Kruis-project, ontworpen door arQ, omvat een ziekenboeg, een polyvalente zaal en consultatieruimtes, waarmee een belangrijke stap wordt gezet naar een verbeterd en toekomstbestendig onderkomen voor dieren in nood.

Gerelateerde projecten

Vorige
Vorige

Politiekantoor Sint-Gillis-Waas

Volgende
Volgende

Nieuwe toekomst voor Villa Wilhelmine